Diferente intre casele de lemn si cele de beton – Intre lemn si beton exista o serie de diferente importante pe care fiecare persoana care intreprinde un proiect de constructii trebuie sa le cunoasca. Atat betonul cat si lemnul sunt materiale foarte des utilizate pentru constructii, insa avantajele betonului depasesc cu mult lemnul, avand in vedere inovatiile din ultima vreme. Ambele materiale sunt inca folosite in diverse scopuri in cadrul unei constructii.

Casele din beton armat sunt construite corect

O casa din beton construita corect, poate sa aiba o durata de viata de pana la 250 de ani, fara sa necesite interventii majore. Cele mai multe case din beton au nevoie de prima renovare undeva dupa 50 de ani. Primul argument care vine sa sustina casele din beton in detrimentul unor case de lemn este longevitatea acestor cosntructii. 250 de ani inseamna ca sub acelasi acoperis vor sta 4 sau chiar 5 generatii. Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca cei 250 de ani fac referire strict la structura si nu la ferestre sau la acoperis. Fiecare element din care o casa este compusa are o durata de exploatare variata in functie de alegerile pe care le faci.

Casele de beton nu sunt pretentioase

Un alt avantaj pentru care ar trebui sa te orientezi spre beton atunci cand te ocupi de constructii case este faptul ca betonul nu este pretentios deloc. Casele din beton pot sa suporte un nivel enorm de stres ceea ce le face foarte durabile in timp. Datorita acestei proprietati, casele din beton au durata de viata extinsa mentionata mai sus.

Exemple de case de beton care rezista

Foarte multe structuri din beton armat au fost pur si simplu abandonate dupa ce regimul comunist a cazut. Chiar daca au stat in apa, au fost supuse mai multor cicluri de inghet si dezghet si au trecut prin cutremure, ele sunt inca in picioare si cu putina renovare vor putea sa fie locuite din nou. Nu nicio alta structura nu se poate obtine o astfel de rezistenta, nici macar in cazul caselor de caramida sau din otel. Toate aceste rezultate sunt valabile atunci cand casele din beton armat sunt coect construite si betonul este realizat corespunzator. Autnci cand vrei sa iti faci o casa din beton armat, recomandarea este aceea de a apela la specialisti care stiu cum sa toarne betonul astfel incat acesta sa iti ofere cele mai bune rezultate pe termen lung si garantia durabilitatii. Pentru o rezistenta cat mai indelungata, va recomandam folosirea unui beton B300.

De ce o casa casa din lemn nu mai este recomandata?

Prima si cea mai importanta problema cu lemnul este ca arde cu suruitna. Sunt foarte multe informatii care tind sa contrazica astfel de informatii, insa lemnul nu poate fi ignifug fara un tratament special. In ceea ce priveste rezistenta in timp, casele din lemn sunt cele care se deterioreaza cel mai repede. O casa este de fapt identitatea ta personala, mai ales atunci cand a fost construita cu foarte multa implicare din partea ta. De asemenea, casele sunt acum construite de cele mai multe ori cu credite si cu investitii mari. Cu siguranta nu ti-ai dori sa o vezi ca dispare in urma unui incendiu doar pentru ca lemnul arde foarte usor. Prin urmare, in momentul in care casa este facuta din lemn, vei mai face o investitie considerabila si in materialul ignifug.

O casa din lemn nu este silentioasa

Atunci cand apelezi la constructii case din lemn va trebui sa iei de la bun inceput in calcul faptul ca astfel de constructii nu sunt deloc silentioase. Toate percutiile care rezulta in urma loviturilor sau vibatiilor se vor auzi in toata casa. Vei auzi inclusiv atunci cand cineva tage apa la baie. Prin urmare, daca vrei intimitate si liniste in propria casa, cel mai bine este sa apelezi al constructii case de beton. Acestea sunt mult mai silentioase si poti sa te bucuri de liniste indiferent de cat de multe persoane locuiesc in casa ta.

Casele usoare din lemn pot fi afectate de conditiile climatice

Casele din lemn sunt case usoare care pot fi foarte usor deplasate si dizolcate din cazul in care vantul bate foarte puternic. Desi pana nu demult Romania era o tara relativ sigura in ceea ce privea pericolul venit din partea vantului, in ultimii ani tot mai multe tornade au aparut in Romania, in special in zonele de cambie si in zonele de veste si sud est ale tarii. Prin urmare, cle putin in aceste zone nu mai este deloc recomandat sa iti faci o casa din lemn sau o casa pe structura usoara, pentru ca structurile acestea pot fi foarte usor afectate de vantul puternic.

Casele de lemn sunt mai usor afectate de inundatii

In cazul in care are loc o inundatie, asele de lemn sunt mai afectate decat casele din beton. In urma unei inundatii masive pot fi luate si mutate masinile de pe strada, pot fi adusi arbori in apa si pot fi relocate deseurile, iar o casa de lemn nu are nicio sansa in fata unui astfel de fenomen, caz in care va trebui sa te apuci din nou de construit. O casa din beton construita corect nu se confrunta cu astfel de probleme ceea ce iti ofera doar beneficii considerabile pentru ca dupa o inundatie va trebui sa repari, nu sa o iei de la capat.

Casele din beton se vand mai repede

Comparativ cu casele din lemn, casele din beton se vand mai repede in Romania. O casa din lemn vine cu o durata de viata de maxim 100 de ani atunci cand este corect intretinuta, comparativ cu cei 250 de ani ai caselor de beton. In cazul in care casa ramane nelocuita pentru 30 de ani, sa zicem, cu siguranta nu va mai fi buna de locuit daca este facuta din lemn, in timp ce atunci cand casa este din beton, aceasta abandonare temporara nu genereaza probleme. Vanzarea caselor din lemn se face mai greu in Romania mai ales acum, ca toti proprietarii de case sau cei care vor sa cumpere case au inceput sa se documenteze cat mai mult. Pentru a construi o casa de calitate si de lunga durata, pe statie beton veti gasi toate materialele necesare.