Betonul este un material de constructii care acopera un domeniu foarte larg de aplicabilitate. De cele mai multe ori este preferat in locul altor materiale, datorita costului sau si datorita usurintei de utilizare. Betonul este perfect pentru foarte multe tipuri de aplicatii si constuctii si atunci cand este folosit corect, betonul nu te va dezamagi, ramandand in stare intacta pentru foarte mult timp.
Beton – Compozitie
Betonul este unul dintre cele mai populare materiale de constuctii, obtinut prin amestecare a trei ingrediente accesibile. Se combina apa, agregat si ciment astfel incat sa rezulte beton. Contrar tuturor parerilor gresite, betonul si cimentul nu reprezinta acelasi material, insa cimentul este cea mai impotanta componente a betonului. Cimentul, disponibil de cele mai multe ori sub forma de pulbere are rolul de a lega particulele in momentul in care este combinat cu apa si cu agregatele. Combinatia care se obtine astfel din acest amestec este turnata in cofraje, unde urmeaza sa se intareasca si unde va capata o forma finala.
Beton – Maleabilitate
Betonul reprezinta un material foarte usor de fabricat si foarte versatil, care se modeleaza si se toarna in orice forma. Fiind un material plastic atunci cand este proaspat, betonul poate fi pus in matrite diferite cu forme si dimensiuni variate, care sunt folosite pentru a obtine numeroase forme asa cum sunt cele circulare, cele dreptunghiulare si cele curbe. De asemenea, betonul poate fi turnat si in forme ceva mai complexe, pentru ca va umple corect spatiul din matita.
Beton – Proprietati
Atunci cand se foloseste beton pentru constructii, indiferent de natura acestora trebuie sa tii cont de proprietatile pe care betonul le are. betonul rezista foarte bine la compresiune pentru ca agregatele sale pot suporta foarte bine sarcinile de compresie, dar betonul nu are o rezistenta buna la intindere, deoarece cimentul care intra in compozitia sa poate crapa si structura va ceda in acest caz.
Astfel, cea mai buna solutie aplicata in constructii este armarea betonului cu fibre din otel sau cu bare, cu fibra de sticla sau chiar cu plastic, pentru a mari efortul de indindere si a permite maleabilitatea betonului astfel incat constructia sa reziste. Armarea se foloseste inclusiv in constructii de case sau cladiri inalte.
Betonul si rolul lui in constructii
Betonul este unul dintre cele mai populare materiale pentru constructii de case si nu numai, avand un rol foarte important in acest sens. Cimentul si apa sunt cele care formeaza o pasta care acopera foarte bine agregatele aflate in amestec. Pasta se va intari si se va lega de agregate tinandu-le ipreuna. De obicei se adauga nisip ca agregat sau pietris si piatra sparta pentru amestecuri ceva mai grosiere. Apa este elementul care leaga toate aceste ingrediente ale betonului pentru a sta impreuna. Apa reactioneaza chimic cu cimentul in urma hidratarii si da lucrablitate betonului, cimentul care reactioneaza cuapa incepe sa se hidrateze si leaga ingredientele intr-o matrice dura, dand nastere unui material rezistent. Cu cat betonul are un raport mai mic inte apa si ciment, cu atat va fi mai puternic si va avea o rezistenta mai mare si o permeabilitate mai redusa. Pentru a obtine o eficienta ridicata, folositi beton B250 pentru constructiile dumneavoastra.
Ce sunt aditivii pentru beton?
Raportul dintre ciment si apa conteaza foarte mult pentru a se obtine calitatea finala a betonului. Desigur, conteaza si proportia, dar si tipul de agregate pentru ca toate aceste aspecte for juca un rol important in obtinerea caracteristicilor generale ale betonului. Betonul modern are in compozitia sa aditivi si susbtante care ii dau potential si care altereaza anumite calitati ale betonului. Aditivii folositi in beton sunt subtante sub forma unor pulberi sau sub forma unui lichid, care se adauga in beton astfel incat acesta sa aiba o serie de caracteristici pe care altfel nu ar avea cum sa le obtina.
Cand se adauga aditivi in beton
Pentru a adauga aditivi in beton este foarte important ca acestia sa fie corec alesi. Aditivii sunt cei care intarzie sau care maresc procesul de hidratare. Ei vor fi adaugati atunci cand betonul este preparat si in general nu vor depasi mai mult de 5% din cantitatea de ciment existenta. Astfel, se va manipula mai usor betonul si va atinge scopurile pentru care a fost folosit. Betonul de calitate si durata este recunoscut de catre profesionisti, asa ca noi va recomandam sa fiti profesionsti prin utilizarea de beton C20/25.
Care sunt cei mai frecvent utilizati aditivi pentru beton
Aditivii utilizati cel mai es in beton sunt cei care intarzie sau cei care accelereaza procesul de hidratare. Aditivii care intarzie intarirea betonului sunt utilizati atunci cand este vorba despre o suprafata mai mare de turnare si cei care accelereaza tot procesul sunt utilizati pentru turnarile care au fost facute la temperaturi ceva mai scazute.
Ce sunt aditivii de afanare pentru beton
Pe langa aceste doua tipuri de aditivi des utilizati exista si aditivii de afanare care au rolul de a crea bule mici de aer cu scopul de a diminua modificarile pe care apa le face in ciclurile de inghet si dezghet, aditivii de legare folositi pentru a crea legaturile dintre beton nou si beton vechi, aditivi care inhiba coroziunea si lista poate continua. Anumiti aditivi pot sa reduca deteriorarea care apare la nivelul aromaturilor de otel din cuaza apei, altii contribuie la mentinerea lucrabilitatii, dar exista si aditivi super plastifianti care au rolul de a reduce efectele negative ale betonului asupra suprafetelor metalice. Toti aditivii din aceasta categorie au rolul de a potenta anumite calitati pe care betonul le are, insa unii dintre ei pot sa produca si efecte negative, care pot fi combatute doar cu ajutorul altor aditivi pentru beton.
De ce este important sa lucrezi cu specialisti in obtinerea betonului?
Dupa cum am spus si mai sus exista mai multe tipuri de beton si mai multe tipuri de aditivi care se utilizeaza. Un producator de beton cu experienta va sti cum sa combine materialele astfel incat la tine sa ajunga betonul potrivit pentru lucrarea pe care o faci. Un exemplu de utilizare corecta a aditivilor se poate vedea si pe site-ul nostru, unde vei gasi beton cu diverse proprietati astfel incat sa poti alege solutia optima pentru tine.