Beton C16/20
Beton C16/20 – Construcţia este unul dintre cele mai vechi ocupaţii umane. Încă de când a ieşit din peşteră şi a început să-şi ridice propriile sale colibe, omul s-a dovedit a fi o fiinţă preocupată de crearea unor noi structuri artficiale. Aici au intrat în joc diferite materiale de construcţie, dintre care şi cel la care ne vom referi în acest articol, betonul.
Când vorbim despre beton, ne referim la acel material de construcţii solid şi extrem de răspândit, format din ciment, apă şi agregate. Pentru versatilitate, au apărut tipuri diferite de ciment cu caracteristici distinctive, pentru a îndeplini diferite roluri. Fiecare tip de beton în parte deţine un set de caracteristici, utilizări şi avantaje.
De asemenea, betoanele din gama B sunt recomandate de nivelul înalt al calității și al duratei. Puteți afla mai multe informații despre acestea mai jos:
Betonul reprezintă acel material de construcţii artificial, obţinut în urma amestecării unor ingrediente cheie: apă, ciment, agregate (nisip, pietriş, balast) şi uneori aditivi. În momentul combinării apei şi a cimentului, acestea se transformă într-o pastă care se întăreşte şi leagă agregatele. Astfel, betonul ia naştere în urma întăririi acestui amestec.
Fiecare tip de beton are o reţetă proprie care trebuie urmată strict, pentru respectarea unor norme. Desigur, acest lucru se întâmplă mai ales în staţiile de producere a betonului. În mod cert, după cum bine ştim, betonul poate fi prelucrat direct pe şantier/acasă dar trebuie să se ţină cont de faptul că, pentru lucrările mai mari, este mai bine ca acesta să fie comandat, întrucât caracteristicile specifice să nu se piardă.

beton-c16-20
Beton C16/20 – duritate, întrebuinţări, caracteristici
Betonul B250, sau numit mai nou C16/20, este unul foarte des utilizat. Denumirea nouă face referire la clasa de rezistenţă la compresiune. Astfel, C reprezintă clasa de rezistenţă la compresiune; 16 este numărul care reprezintă rezistenţa la compresiune a betonului determinată la 28 de zile prin încecarea epruvetelor cilindrice de 300 mm înălţime şi 150 mm diametru. Numărul 20 reprezintă rezistenţa caracteristică la compresiune la 28 de zile pe cuburi având latura de 150 mm.
Totodată, în industrie se foloesc betoanele din gama C. Acestea sunt prezentate mai jos:
Betonul C16/20 este unul de duritate intermediară, asta datorită reţetei prin care se obţine. În general, acest tip de beton este folosit ca bază pentru structuri de rezistenţă, stâlpi, plăci pentru fundaţie sau plăci care separă etajele între grinzi. Betonul B250 mai este folosit şi pentru grinzi, pardoseală armată sau structuri de susţinere.
Caracteristicile betonului de tip C16/20 sunt ideale pentru construcţii civile. Tocmai datorită caracteristicilor sale speciale, C16/20 se utilizează la construcţii cu maxim un etaj. Datorită preparării acestuia, tipul de beton C16/20 este fluid, deci uşor de manevrat şi de turnat. De asemenea, atunci când se toarnă la o temperatură mai mare de 0 grade celsius, compoziţia de beton B250 are o uscare şi o priză bună.

beton-c16-20
Preţ beton C16/20
Preţul betonului C16/20 diferă în funcţie de producător şi de zona în care se află staţiile de preparare vis a vis de distanţa locului în care se fac lucrările.. Preţurile variază şi în funcţie de zona ţării.
Dacă ați ajuns până aici, probabil sunteți interesați și de celelalte tipuri de betoane din gama C:

beton-c16-20